June 2 2023

ZMAGO SAGADIN: »Igralcem bomo pomagali, da naredijo korak naprej v svojem košarkarskem razvoju.«

Zmago Sagadin je v svoji trenerski karieri pustil neizbrisljiv pečat v slovenski košarki, saj je bil z Olimpijo serijski prvak v Sloveniji, nepozabni pa sta bili leti 1994, ko je ljubljanski klub zmagal v Evropskem pokalu in 1997, ko je na zaključnem turnirju Evrolige osvojil tretje mesto. Sagadin je deloval še v Splitu in Zadru, pa v Crveni zvezdi ter v Vilniusu in Wloclaweku, zadnje tri sezone pa v domžalskem Heliosu in skopskem MZT.

Dobrih osem let je minilo od vaše zadnje aktivnosti v vlogi trenerja članske ekipe. Vseeno brez košarke ne gre.

»Jaz sem že prej deloval na kampu v Tolminu, kamor sem povabil mlade igralce, ki so raje kot na dopust, šli trenirati. Rad sem v Posočju in rad sem šel za 14 dni na košarkarski kamp. Vedno sem rad delal z otroki. Vsako leto predavam na sedmih, osmih seminarjih, z izjemo v Sloveniji, povsod naokrog. Letos bom tudi v Izraelu. Predavam tudi na mednarodni šoli. Ta bo letos poleti v mesecu juliju v Splitu, kjer bodo trenerji delali magisterij. To je mednarodna šola, ki jo vodijo Nemci. Vsako leto sem zelo aktiven vsaj mesec dni, kar je dovolj. »

Letošnje poletje se ponovno, še bolj intenzivno, vračate na parket. Prihaja košarkarska akademija SAGADIN – STEPIŠNIK, ki bo z individualnim delom pomagala pri razvoju košarkarjev. Kako ste prišli na to, še kako, dobrodošlo idejo?

»Pri nas je žal tako, da klubi, ko končajo sezono, denimo meseca maja, zaprejo vrata dvoran. Nekateri igralci nimajo kje trenirati. Mesec maj, pa junij, julij in del avgusta, to znese, vsaj tri mesece. V tem času bi igralci, ki imajo zdravo športno ambicijo, ki imajo talent in ki so profesionalni košarkarji, morali delati še dodatno. Veliko jih trenira samostojno in hitro se poraja vprašanje, če znajo odpravljati slabosti. Košarka je igra navad in na individualnih treningih te navade spreminjamo. Ideja je povsem jasna. Igralcem, ki nimajo kje trenirati, omogočimo vrhunske treninge. Jaz bom vsakega pregledal oziroma ga ocenil. Danes je to še toliko lažje, kajti obstajajo videoposnetki vseh igralcev. Ocenil bom slabosti, se osredotočil na dve, tri stvari in ob našem delu, bo igralec lahko z odpravljanjem slabosti nadaljeval tudi v klubu. Individualni pristop je razvoj posameznika. Kolektivni trening pa je namenjen razvoju ekipe. Treningi bodo namenjeni tehniki in tudi individualni taktiki. Filip Stepišnik je mlad in zagrizen strokovnjak za telesno pripravo. On bo delil znanje in posredoval informacije na področju telesne priprave. Vsak bo lahko izbral samo košarko, kjer bo pod mojim nadzorom treniral tehniko, mehaniko in individualno taktiko. Nekdo bo izbral samo delo v fitnesu, spet tretji pa kombinacijo vsega. Na razpolago bodo trije možni paketi. Mislim, da je to dobro. Seveda vsak začetek je težak in morda letos ne bo pretirane gneče, ampak to je uvodno leto. Že prihodnje poletje pričakujem odziv tudi iz drugih držav, saj bodo tudi agentje, ki imajo igralce, videli in spoznali naše delo. Sistem mora dozoreti. Letos pričakujemo večina slovenskih igralcev, čeprav je nekaj tujcev že potrdilo prihod, prihodnje leto pa bo za nas vedela vsa regija in tudi širše. Za košarkarje, ki bi radi napredovali, za tiste, kot sem dejal, ki imajo zdravo športno ambicijo, je to zelo koristno. Igralcem bomo pomagali, da naredijo korak naprej v svojem košarkarskem razvoju.«

Dodajte nam še časovnico in lokacijo košarkarske akademije Sagadin-Stepišnik.

»Akademija bo trajala dva meseca v Domžalah in sicer od 14. junija do 12. avgusta. Treningi bodo ob delavnikih od 9. do 13. ure, ki vključujejo dvorano in fitnes. V tem dnevnem ritmu bomo razporedili igralce, ki bodo pri nas uro, dve ali tri. Ni prezgodaj, da se košarkarji lahko naspijo in pridejo v Domžale. Damo jim tudi prosto popoldne in večer, da lahko uživajo v življenju. V tem ritmu dnevnih treningov lahko naredimo resnično veliko.«